ملاقات با نخست وزیر هلند آقای مارک روته در جریان کنگره سالانه حزب اتحاد احزاب لیبرال اتحادیه اروپا (آلده پارتی) در آمستردام. طی ملاقات ضمن معرفی خودو فرقه رجوی و نقض شدید حقوق بشر توسط این فرقه در آلبانی تشریح شد.
زنان جدا شده فرقه رجوی باید زنجیرهای محدود کننده را کنار بگذارند و”من هم” را علیه رجوی براه بیندازند. جنبش ‘منهم’ در جهان عرب؛ زنانی که بدون احساس شرم از آزار جنسی میگویند
در سال ۲۰۲۰ شمار زیادی از زنان جهان عرب داستانهای تعرض جنسی نسبت به خود را آشکارا در شبکههای اجتماعی به اشتراک گذاشتند، موضوعی که برخی از آن به عنوان فراگیری جنبش منهم در جهان عرب یاد کردهاند.
این تغییر گفتمان در شبکههای اجتماعی نشان میدهد صحبت کردن از تجربه آزار جنسی برای این افراد در کشورهای عربی دیگر حرکتی شرمآور به حساب نمیآید.
کمپینهای آنلاین در بسیاری کشورها از جمله مصر، تونس و کویت در میان بازماندگان خشونت جنسی در این کشورها حس همبستگی ایجاد کرده و در مواردی هم آزارگران را پای میز محاکمه کشانده است.
به گزارش بخش زنان سازمان ملل متحد، حدود ۳۷ درصد از زنان عرب در دوران زندگی خود نوعی از خشونت، چه به شکل خشونت خانگی و چه در قالب آزار جنسی را تجربه کردهاند.
خش زنان سازمان ملل متحد میگوید: “در کشورهای عربی در صورتی که فرد متجاوز با قربانی ازدواج کند، بیشتر اوقات مشمول تخفیف مجازات و حتی عفو میشود.” به گفته این نهاد، برخی از کشورها مجبور به لغو قوانین جزایی شدند که به قربانیان اجازه میداد از پیگرد قانونی جلوگیری کنند
یکی از این کشورها مراکش است که سال ۲۰۱۴ به دنبال خودکشی زنی که برای ازدواج با تجاوزگر خود تحت فشار قرار گرفته بود، مجبور به این کار شد.
‘حقوق زنان مصر کجاست؟’
از مصر به عنوان کشوری یاد میشود که تعرض جنسی در آن به شکلی گسترده رواج دارد. با این حال این کشور هم شاهد کمپینهای بیسابقهای در شبکههای اجتماعی بوده که با هدف گزارش آزارهای جنسی و اجرای عدالت برای قربانیان آن شکل گرفتهاند.
بنا بر گزارش سازمان ملل در سال ۲۰۱۳، بیش از ۹۹ درصد از زنان مصری شرکت کننده در نظرسنجی این سازمان گفتند به نوعی مورد آزار و اذیت جنسی از جمله خشونت کلامی قرار گرفتهاند.
با این حال شورای ملی زنان مصر که بودجهاش را دولت تامین میکند میگوید اعداد و ارقام از این بسیار پایینتر است.
اواسط سال ۲۰۱۰ به دنبال کمپین علیه یک دانشجو به نام احمد بسام زکی که به جرم تجاوز به سه سال زندان محکوم شد، زنان بیشتری برای بیان تجارب خود از خشونت جنسی انگیزه پیدا کردند. احمد بسام زکی علاوه بر این با اتهامات دیگر تعرض جنسی و باجخواهی هم روبروست.
“هویت آزارگران را برملا کنید”، “صدای زنان مصر را بشنوید” و “حقوق زنان مصر کجاست” از جمله هشتگهای هستند که از آن زمان برای بیان روایات خشونت جنسی علیه زنان در این کشور مورد استفاده قرار گرفته و در شبکههای اجتماعی کمپینی بوجود آورد که هر روز بیشتر رونق گرفت.
کمی بعد از محکومیت زکی، یک مورد تعرض جنسی دیگر هم برملا شد که رسانههای داخلی از آن به عنوان “حادثه فیرمونت” یاد میکنند. محکومیت گروهی از مردان جوان که سال ۲۰۱۴ در هتل مجلل و گرانقیمت فیرمونت در قاهره به یک دختر تجاوز کرده بودند، سرو صدای زیادی در شبکههای اجتماعی به راه انداخت.
زنان مصر علاوه بر این با به اشتراک گذاشتن تجارب خود در وبلاگی به نام ” المدونه” که به طور گسترده در زمینه افشای موارد آزار جنسی و تجاوز در مصر فعالیت میکند، برخی چهرههای برجسته کشور را هم به خشونت جنسی متهم کردهاند.
وائل عباس، وبلاگنویس، اسلام العزازی، فیلمساز و یک خبرنگار و یک نوازنده عود که به ترتیب با نامهای اختصاری کی.اس. و ان.اس. از آنها یاد شده، از جمله شخصیتهای سرشناسی هستند که به تعرض جنسی متهم شدهاند.
وائل عباس و اسلام العزازی هر دو اتهامات مطرح شده علیه خود را رد کردهاند.
جنبش در حال رشدی که شکل عملی به خود گرفت
درخواست زنان مصری برای پایان داد به خشونت جنسی با حمایتهای گستردهای روبرو شد تا جایی که دولت این کشور روز ۸ ژوییه به تغییر قوانین آیین دادرسی کیفری به منظور تضمین محرمانه باقی ماندن هویت قربانیان خشونتهای جنسی رای داد.