ملاقات با نخست وزیر هلند آقای مارک روته در جریان کنگره سالانه حزب اتحاد احزاب لیبرال اتحادیه اروپا (آلده پارتی) در آمستردام. طی ملاقات ضمن معرفی خودو فرقه رجوی و نقض شدید حقوق بشر توسط این فرقه در آلبانی تشریح شد.

دیدار چند روز پیش مقامهای مرزبانی ایران و امارات متحده عربی و امضاء تفاهمنامهای در همین ارتباط با واکنش رسانههای خاورمیانه روبرو شده و به گمانهزنیهایی که از نشانگان “آبشدن یخ “روابط میان دو کشور سخن به میان آوردهاند دامن زده است.
رسانههای داخل ایران طی چند روز گذشته در گزارشهای متعددی از آنچه “چرخش امارات بسوی ایران” خوانده شده خبر دادهاند.
خبرگزاری رسمی جمهوری اسلامی و رسانههای غیردولتی هم گزارشهایی پخش کردهاند که به دوری امارات از عربستان و نزدیک شدن این کشور به ایران، بویژه در خصوص جنگ در یمن اشاره میکنند.
سرچشمه این گزارشها، امضای تفاهمنامهای میان فرمانده مرزبانی ایران و فرمانده گارد ساحلی امارات است که سه روز پیش انجام گرفت، ولی به گمانه زنیهای گستردهای در سطح منطقه دامن زد.
روزنامه ابتکار در شماره امروز، شنبه ۱۲ مرداد، خود این موضوع را در صفحه نخست خود برجسته کرده و تیتر زده: “دلایل چرخش امارات به سوی ایران”.

در این گزارش، مصطفی نجفی که از او به عنوان پژوهشگر مسایل خاورمیانه نام برده شده به ابتکار گفته نقطه آغاز این “تنشزدایی” خروج نیروهای اماراتی از یمن بوده است: “امارات بخشی از نیروهای خود را از یمن خارج کرد. معتقدم این امر در راستای اثبات حسننیت ابوظبی به تهران بود. درواقع این سیگنال به ایران منتقل شد که امارات سعی دارد رویکردی انعطافپذیرتر در جنگ یمن اتخاذ کند. در دو سه ماه اخیر هم شاهد بودیم که لفاظیهای دیپلماتیک امارتیها علیه ایران به شدت کاهش پیدا کرده و حتی رسانههای این کشور نیز تمایل زیادی به تقابل رسانهای با ایران از خود نشان ندادند.”
احمد دستمالچیان، سفیر سابق ایران در لبنان و اردن در گفتگو با خبرگزاری کار ایران، ایلنا، گفته: “به نظر میرسد دولت امارات و تا حدودی دولت سعودی نیز در برابر واقعیتهای منطقه تسلیم شدهاند و میخواهند ثبات و امنیت با همکاری ایران ایجاد شود. به هر صورت کشورهای منطقه همه همسایه هستند و به ناچار باید بتوانند برای ثبات منطقه خود واقعیتها را درک کنند و در همین راستا هم چرخش معقولانهای را از سوی امارات شاهد هستیم. ”
این دیپلمات سابق ایرانی همچنین با اشاره به اظهارات محمدجواد ظریف در گفتگوهای اخیرش با رسانههای خارج از ایران گفته وزیرخارجه ایران “قاطع مختلف سیگنالهای مثبتی به عربستان و امارات ارسال کرده است…در خصوص وضعیت فعلی منطقه نیز وزیر امور خارجه کشورمان پیشنهاد جامع و کامل امنیتی را با عنوان ‘پیمان عدم تعرض نظامی ‘ مطرح کرده و با کویت و عمان نیز در میان گذاشتند. ظاهرا حرکاتی در حال انجام است که امیدواریم در آینده نتایج خوبی را برای منطقه به ارمغان بیاورد.
آقای ظریف در چند مصاحبه اخیر خود در نیویورک به خبرنگاران آمریکایی گفته بود “تهران همواره آماده گفتگو با همسایگان خود است و تمایل دارد با آنها تفاهمنامه عدم تعرض نظامی امضاء کند.”

در همین حال، برخی رسانههای کشورهای عربی حاشیه خلیجفارس هم به این موضوع توجه نشان دادهاند. شبکه انگلیسی الجزیره قطر روز جمعه در برنامه خبری تحلیلی خود “اینساید استوری” با اشاره به دیدار مقامهای مرزبانی ایران و امارات و تحولات اخیر در جنگ یمن پرداخت.
در این برنامه تحلیلگران به حمله پهپادی روز پنجشنبه حوثیها به رژه نظامی در پایگاهی در نزدیکی عدن اشاره کردند و قرار دادن آن در کنار حمله موشکی حوثیها به پایگاههای نفتی در داخل خاک عربستان نتیجه گرفتند که شبهنظامیان حوثی مورد حمایت ایران با به رخ کشیدن افزایش توان عملیاتی خود درصدد بازتعریف مخاصمه چهارساله در این کشور هستند.
خروج تدریجی نیروهای امارات از یمن هم یکی دیگر از موارد مورد توجه تحلیلگران شبکه الجزیره بود که از آن به عنوان نشانهای از تغییر رویکرد امارات در همکاری با ائتلاف به سرکردگی عربستان یاد کردند و همچنین آن را روزنهای از امید برای یافتن راه حلی دیپلماتیک برای بحران یمن خواندند.

در آمریکا هم علاوه بر توجه رسانهها به این دیدار در سه روز اخیر، نشریه پولتیکو دیروز، جمعه، در یادداشتی تحت عنوان “ائتلاف یک نفره ترامپ” به موضوع تلاش واشنگتن برای تشکیل یک ناوگان حفاظتی بینالمللی در تنگههرمز پرداخته است و در بخشی از آن نگارنده، نهال طوسی، با اشاره به دیدار مقامهای مرزبانی ایران و امارات و اجتناب امارات از “متهم کردن مستقیم تهران” در حملات اخیر به نفتکشها در خلیج فارس، آن را نشانهای از عدم موفقیت کاخسفید برای تشکیل این ائتلاف دریایی دانسته است.