روز چهارشنبه و در سالگرد خروج آمریکا از برنامه جامع اقدام مشترک (برجام)، رئیس‌جمهوری آمریکا با صدور یک فرمان اجرایی، صنایع فولاد، آلومینیوم و مس ایران را تحریم کرد.

ترامپ در این فرمان اعلام کرد که تحریم‌های بیشتری در راه است، مگر آنکه جمهوری اسلامی ایران به شکل اساسی رفتار خود در خاورمیانه را تغییر دهد.

در پایان بیانیه ترامپ آمده است:” من در انتظار روزی هستم که با رهبران ایران دیدارکنم تا به یک توافق دست یابیم، و مهمتر از آن گام هایی برداریم که به ایران آینده ای که استحقاق آن را دارد بدهیم.”

جان بولتون، مشاور امنیت ملی ترامپ نیز با انتشار پیامی در توییتر بر معنای مورد نظر رئیس جمهوری آمریکا تأکید کرد: فشار برای بازگردان ایران بر سر میز مذاکره. بولتون نوشت: «تا زمانی که سران رژیم ایران تصمیم به تغییر رفتار مخرب، احترام گذاشتن به حقوق مردم ایران و بازگشت به میز مذاکره نگیرند، ایالات متحده به فشار حداکثری خود ادامه خواهد داد».

John Bolton

@AmbJohnBolton

The United States will continue its maximum pressure on the Iranian regime until its leaders decide to change their destructive behavior, respect the rights of the Iranian people, and return to the negotiating table.

سید عباس موسوی، سخنگوی وزارت خارجه جمهوری اسلامی ایران صبح امروز تصمیم اخیر دولت آمریکا مبنی بر تحریم صنایع معدنی ایران را شدیدا محکوم کرد و گفت: “این اقدام ایالات متحده مغایر تعهدات بین‌المللی این رژیم بوده و موجبات مسئولیت بین‌المللی آن را فراهم خواهد آورد.”

اواخر وقت چهارشنبه، دونالد ترامپ در یک سخنرانی در فلوریدا و در میان هوادارانش در رابطه با ایران گفت که امیدوار است روزی توافقی منصفانه ایجاد شود. ترامپ گفت :”ما به دنبال آسیب رساندن به کسی نیستیم. ما فقط نمی‌خواهیم آنها سلاح هسته ای داشته باشند. این کل چیزی است که ما می‌خواهیم.”

ناظران احتمال دیدار رهبران ایران با دونالد ترامپ را پس از دهه ها خصومت میان دو کشور و در این شرایط بسیار اندک می بینند.

روز چهارشنبه و در ایران شورای عالی امنیت ملی  با صدور بیانیه‌ای خطاب به کشورهای عضو برجام اعلام کرد: جمهوری اسلامی ایران در راستای اعمال حقوق خود مندرج در بندهای ۲۶ و ۳۶ برجام، محدودیت‌های مربوط به نگهداری ذخایر اورانیوم غنی‌شده و ذخایر آب سنگین را رعایت نمی‌کند.

شورای عالی امنیت ملی یادآوری کرد که برای دیپلماسی فرصت چندانی باقی نمانده و به کشورهای باقیمانده در برجام ۶۰ روز فرصت داد که به تعهدات خود به ویژه در حوزه‌های بانکی و نفتی عمل کنند.

در واکنش به این درخواست شورای‌عالی امنیت ملی ایران ، فدریکا موگرینی، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا و بریتانیا، آلمان و فرانسه، سه کشور اروپایی که در توافق هسته‌ای با ایران باقی مانده‌اند با انتشار بیانیه‌ای مهلت ۶۰ روزه ایران در رابطه با برجام را رد کردند. در این بیانیه‌ آمده است: «ما هر ضرب‌الاجلی را رد می‌کنیم و پایبندی ایران به تعهدات هسته‌ای خود را ارزیابی خواهیم کرد.»

پیش از این فرانسه و بریتانیا گفته بودند که اگر ایران تعهدات خود به برجام را کاهش دهد، اروپا تحریم‌های خود علیه جمهوری اسلامی را از سر خواهد گرفت.

در همین حال مجید تخت روانچی، نماینده دائم ایران در سازمان ملل متحد شامگاه گذشته در گفت‌وگو با شبکه پی بی اس درباره احتمال دیدار ترامپ و روحانی گفت: «ملاقات با کسی که بی‌ملاحظه از یک توافق بین‌المللی خارج شد، هیچ فایده‌ای ندارد. این تنها توافق با ما نبود بلکه توافقی با کشور‌های دیگر از جمله اروپا بود.» تخت روانچی گفت: «ما مخالف راه انداختن جنگ علیه هرکسی هستیم، اما به هر قیمتی از خود دفاع خواهیم کرد.»

حنینه المغیری، سفیر عمان در واشنگتن پنجشنبه ۹ مه/ ۱۹ اردیبهشت گفت: «اگر ایران و آمریکا بر مؤثر بودن میانجیگری عمان باور داشته باشند، مسقط برای حل تنش دو طرف آمادگی دارد.»

کشور عمان در چند دهه گذشته نقش میانجی میان ایران و آمریکا را ایفا کرده است.